Westlandia

Info

Type
streekclub
Leden uit
Regio Ieper - Veurne - Poperinge - Diksmuide
Kleuren
geel-rood-wit
Clubavond
Dinsdag
Opgericht in
1948
Stichters
Willy Bulcke, Marcel Cambier en Henry Vandevelde
Clubcafés
Confrater, Cuba

Geschiedenis

We keren terug naar het jaar van de stichting: 1948-1949. Willy Bulcke en Marcel Cambier; deze beiden, kotgenoten, broeders in lief en leed, besloten, zomaar eenvoudigerwijze een club te stichten welke de naam zou dragen hunner zo duurbare streek waar zij werden geboren, t'is te zeggen de streek ten westen van West-Vlaanderen. Aldus ontstond uit de twee vaderlijke gedachten van Willy Bulcke en Marcel Cambier, en deze gesteund door actieve tussenkomst van Henry Vandevelde: 'Moeder Westlandia'. Het stichtend praesidium zag er als volgt uit:
Praeses: Etyn Robyn (de oudste westlander)
Vice: Henry Vandevelde
Secretaris: Willy Bulcke
Schatbewaarder: Marcel Cambier
Hoewel er nog geen zicht is op het juiste aantal leden noch over het aantal liters bier die er in de loop van de geschiedenis is gezopen, kunnen wij ons toch gemakkelijk de geestdrift van de stichters inbeelden toen zij in hun verbeelding de honderden westlanders zagen die hun voobeeld in de toekomst zouden navolgen.
Nu, vanwaar de naam Moeder WestlandIA terwijl het in Leuven Moeder Westland is? De eerste senior licht toe: 'Toen we in '48 zinnens waren om een afdeling van 't Westland in Gent op te richten is dit gepaard gegaan met een grote discussie met het toen reeds machtige Westland Leuven. De praeses destijds, Jozef Vierstraete weerde zich aanvankelijk fel tegen de oprichting van de broederclub. Finaal kregen we toch de toelating maar aan de benaming diende IA toegevoegd worden, afgeleid uit het Latijn en met de betekenis 'klein'. Zo ontstond het 'klein Westland van Gent'. Henry Vandevelde had de bedoeling om een paar maanden later het IA terug weg te laten maar heeft dit uiteindelijk toch nooit gedaan... En zo is dus 56 jaar later Moeder Westlandia gebleven. De later opgerichte broederclubs te Antwerpen en Brussel zijn vanaf hun oprichting Moeder Westland genoemd.
Te Ieper werd een eerste bal ingericht op 04/02/1950 waardoor de schatbewaarder met veel voldoening de financi?le toestand in evenwicht bracht. Het jaar erop werden er zelfs 2 bals gegeven in Ieper en Veurne.
In de beginjaren werd trouwens voor 't eerst een Westlander tot Senior Seniorum verkozen, in de persoon Jan Pardon. Toen Westlandia 5 jaar werd, zou het haar eerste lustrum vieren. Raymond Montreu stond voor de taak om van dit jaar een waar feestjaar te maken, vol onvergetelijke activiteiten, waarin hij overigens uitstekend in slaagde. Dat dit lustrumjaar ook tevens gevierd is met vele pinten hoeven wij eigenlijk niet meer te vermelden.
Veel roemrijke en beruchte jaren volgden.
Traditioneel wordt tijdens de massacantus ook een Gentse bierkoning verkozen. Iedere club mag een vertegenwoordiger laten deelnemen. Tijdens de voorronde(s) moeten de deelnemers om ter snelst een halve liter Rodenbach ad fundum drinken. Tijdens de finaleronde drinken de overblijvers om ter snelst twee halve liters. Volgens de reglementen mag een laureaat die binnen een periode van vijf jaar drie keer de titel in de wacht sleept, zich de Gentse Bierkeizer noemen. Ronny 'Hagar' Verfaillie won in 1994 en in 1996... en in 1998. Zelf was 'Hagar' praeses in 1992-1993 van Westlandia.
Een zaak staat vast. De stichters hoeven niet bang te zijn. Hun zaad heeft vele jaren geleden kiem geschoten en bloeit nu, na vele rijke en enkele magere jaren, in volle glorie weelderig terug uit. Dankzij alle voorgangers, maar ook dankzij alle huidige leden mogen wij zingen: 'en het Westland zal eeuwig blijven leven!'.

SK Ghendt / Massacantus

? Naam Titel Jaar Editie
SK Aäron Lepercq Secretaris 2017
SK Ewout Leys Senior Seniorum 2014
SK Ewout Leys Secretaris 2013
SK Ewout Leys Cantor Cantorum 2012
SK Nele Deblock Penningmeester 2007
SK Carl Meert Senior Seniorum 1999
SK Carl Meert Secretaris 1998
SK Ronny Verfaillie Zedenmeester 1993
SK Kris Cattrysse Senior Seniorum 1992
SK Kris Cattrysse Vice Senior Seniorum Hogeschool 1991
SK Herman Cauwenberghs Cantor Cantorum 1987
SK Herman Cauwenberghs Senior Seniorum 1986
SK Bart Strubbe Senior Seniorum 1984
SK Bart Strubbe Cantor Cantorum 1983
SK Hans Feryn Senior Seniorum 1983
SK Danny Hovaere Senior Seniorum 1980
SK Danny Hovaere Zedenmeester 1979
SK Hector Cosaert Senior Seniorum 1970
SK Hector Cosaert Senior Seniorum 1968
SK Hector Cosaert Senior Seniorum 1967
SK Seppen Declerck Penningmeester 1954
SK Jean Pardon Senior Seniorum 1952
MC Aäron Lepercq Comitélid 2017 XXV
MC Ewout Leys Comitélid 2014 XXII
MC Ewout Leys Comitélid 2013 XXI
MC Ewout Leys Comitélid 2012 XX
MC Ronny Verfaillie Comitélid 1993 I
SK Simon Truant Schachtenkeizer 2006
MC Ronny Verfaillie Bierkeizer 1998 VI
MC Ronny Verfaillie Bierkoning 1998 VI
MC Ronny Verfaillie Bierkoning 1996 IV
MC Ronny Verfaillie Bierkoning 1994 II