't Wielke

Info

Type
streekclub
Leden uit
Regio Menen - Waregem
Kleuren
Zwart-Geel
Clubavond
Maandag
Opgericht in
1974
Stichters
Derrick Gosselin, Guy Bauwen, Mark Taffin en Marc DeKeyser (in 2007 heropgericht door Pieter-Paul Casier, Nicolaas Vermeulen en Thomas Vandenberghe)
Clubcafés
De Coulissen, De Salamander

Activiteiten

Dag Datum Activiteit Locatie
Maandag 27/11/17 20:00 Rich and Famous Cavanight De Coulissen
Woensdag 29/11/17 20:30 Cantus De Salamander
Woensdag 13/12/17 20:00 't Wielke@massacantus Expo Gent

Geschiedenis

In 1974 richtten Derrick P. Gosselin (Ingenieur), samen met Guy Bauwen (Ingenieur), Marc Taffin (landbouw ingenieur (overleden)) en Marc Dekeyser (rechten (overleden)) HSC 't Wielke voor Meense studenten in Gent op. Allen waren afkomstig uit Menen. De naam "'t Wielke" komt van de Wieltjesfeesten die in 1974 nog maar enkele jaren bestonden. De clubkleuren werden die van de lokale voetbalploeg (zwart-geel), aangezien de kleuren van stad Menen (rood-wit) reeds aangenomen waren door Moeder Kortrijkse.


Het toenmalige clubcafe was "Den Duvel". Het café bevond zich in de Overpoortstraat ongeveer ter hoogte van waar de Albert Heijn zich nu bevindt. De club deelde hun café met nog twee andere studentenclubs: "de Dijlebrassers" en "de Klokke". Tijdens cantussen klonk het clublied enigszins anders dan nu. Op het deuntje "Willempie" van André van Duin werd het clublied, destijds geschreven door Alex Degyter (v. De Tyger), meegebruld. Op zijn hoogtepunt was 't Wielke met tegen de 100 leden één van de drie sterkste SK clubs. Het was een verdienstelijke club die in de periode na de oprichting onder andere de speechkampioenschappen (1976), dwars door Gent en tweemaal de modelcantus
won.


De club verdween rond 1993 van het toneel, maar in 2007 bundelden drie studenten, Pieter-Paul Casier (rechten), Nicolaas Vermeulen (rechten) en Thomas Vandenberghe (rechten), hun krachten om deze schitterende club nieuw leven in te blazen! Info werd opgezocht, contacten werden aangesproken en langzaamaan begon het wiel weer te rollen. Menig vergaderingen later bij ons marraine Rita van de Salamander, en ook vele meters later, werden de drie heroprichters gedoopt en ontgroend door het SK DB. Dit was een eerste belangrijke officiële stap. Rond de paasvakantie van het academiejaar 2007-2008 had de club het grootste deel van zijn infrastructuur op poten. De naam van 't Wielke begon zich te verspreiden en kandidaat-leden boden zich aan. Daarbij was er een verandering in vergelijking met '74: de club stelde naast Meense studenten nu ook zijn deuren open voor Waregemse studenten te Gent. Het idee dat ooit ontstond tussen pot en pint werd werkelijkheid en sinds het academiejaar 2008-2009 is HSC 't Wielke weer trots lid van het SK Ghendt, net zoals vroeger!

Tot op heden kent de club een gestage groei. De clubavonden gaan sinds de heroprichting door in ‘De Coulissen’ en cantussen in ‘De Salamander’ in de Overpoortstraat. De leden konden de laatste jaren rekenen op heel wat leuke activiteiten zoals bierbowling, Night of the proms, sportcompetities, brouwerijbezoek, karaoké,… en sinds academiejaar 2010-2011 hoort ook een geweldig Galabal in dat rijtje!

 

SK Ghendt / Massacantus

? Naam Titel Jaar Editie